Konsten att bygga någon slags konstruktion med hjälp av pålning är mycket gammal. Men idag ser pålarna, och själva pålningen, mycket annorlunda ut mot förr.
Om du är nyfiken på vad pålning innebär så är det ganska lätt att gå till en brygga och se hur den är skapad. Det du går på är fäst på tjocka trästockar som går ner en bra bit i sjöbotten. Så långt ner att pålarna kommer till berggrunden eller fastare mark på annat sätt.
Men inte använder man sig väl av tjocka trästockar för pålning av skyskrapor? Nej, då är det andra material och tekniker som tas till. Även om det finns höghus som är byggda av trä och som har dessa trästolpar som pålar. Men vanligast är ändå att man använder sig av stål och betong för att göra en pålning idag.
Proffs på pålning
Vid en pålning idag använder man sig först och främst av stora borrar som går långt ner i marken. Men det kan även vara en sprängning som används. Eller en kombination av båda dessa tekniker. Det viktiga är att pålarna kommer hela vägen ner till berggrunden. Åtminstone ifall pålarna ska stabilisera en bro eller större fastighet. Som ett höghus.
För att få perfekta pålar används företag som är proffs inom området. Och det kan ta flera olika yrkesgrupper för att göra en pålning. Yrkespersoner som skapar hålen för pålarna och andra som skapar själva pålarna. Allt som allt kanske fem eller fler olika yrken som är på plats vid olika tillfällen. För mer information om pålning se pålning.nu
Andra inlägg
- Slipa betonggolv för moderna och hållbara ytor
- Solceller och framtiden för grön energi i Örebro
- Markarbeten i Helsingborg – en grund för byggprojekt
- Ljudmätning i Stockholm – en nödvändighet för god akustik
- Hantverksmässig excellens hos plattsättare i Stockholm
- Geoteknisk undersökning inför byggprojekt
- Markarbeten i Stockholm och dess betydelse för stadsutvecklingen
- Fasadrenovering återberättar Norrköpings själ
- Nyttan av frostbeständig betong i svensk byggnation
- Det nödvändiga i att täta sprickor i betong