Marksanering kan få bort farliga och giftiga ämnen som lämnats kvar efter industrier med mera. Med många alternativ finns det någonting för alla situationer.
Förorening av mark är inget nytt fenomen utan har mer eller mindre på olika sätt förekommit under alla tider i mänsklighetens historia. Dock är det utan tvekan så att föroreningarna många gånger har blivit värre sedan den industriella revolutionen. Något särskilt miljötänk har inte alls funnits fram till relativt nyligen.
Resultatet är att mycket mark har tagit skada och förgiftats med farliga ämnen som påverkar allt levande, från växtliv, till djur och människor. Det kan handla om att det har varit någon typ av industri som en fabrik som arbetat med farliga och giftiga ämnen. I det långa loppet reparerar naturen sig själv, men marksanering är ett betydligt snabbare alternativ.
Hur marksanering fungerar
Till att börja med handlar arbetet med marksanering om att utvärdera situationen på platsen. Detta görs genom provtagning av marken som sedan analyseras. Därefter upprättas ett åtgärdsprogram som beskriver hur problemet ska fixas, som ifall det behöver forslas bort stora jordmassor eller ej.
Att schakta bort massor av jord kan vara ett ganska drastiskt ingrepp. Mer miljövänliga alternativ för marksanering kan exempelvis vara biologisk marksanering, där bland annat bakterier och svampar kan bryta ner föroreningarna. Naturen är som sagt bra på att reparera sig själv, och att använda sig av just naturen i sin marksanering kan vara en bra lösning om föroreningarna inte är alltför allvarliga.
På denna hemsida kan du läsa mer om marksanering: marksanering.nu
Andra inlägg
- Slipa betonggolv för moderna och hållbara ytor
- Solceller och framtiden för grön energi i Örebro
- Markarbeten i Helsingborg – en grund för byggprojekt
- Ljudmätning i Stockholm – en nödvändighet för god akustik
- Hantverksmässig excellens hos plattsättare i Stockholm
- Geoteknisk undersökning inför byggprojekt
- Markarbeten i Stockholm och dess betydelse för stadsutvecklingen
- Fasadrenovering återberättar Norrköpings själ
- Nyttan av frostbeständig betong i svensk byggnation
- Det nödvändiga i att täta sprickor i betong